Project

USB-gevoede trilrobot

Leer solderen op een printplaat en maak een leuke trilrobot. Trilrobots of vibrorobots zijn leuke kleine robots die aangedreven worden door trilmotoren. In dit project maak je een trilrobot op basis van een gegeven PCB-ontwerp. Je robotje zal geen batterij nodig hebben, het wordt gevoed via een condensator die geladen wordt via USB. Je kan deze dan afwerken met zelfbedachte aankleding. Wat dacht je van een sumoworstelende bot die anderen uit de weg kan duwen? De keuze is aan jou!

STEM Vertical Farm front bouwpakket
STEM Vertical Farm front bouwpakket
STEM Vertical Farm front bouwpakket
STEM Vertical Farm back bouwpakket
STEM Vertical Farm inside bouwpakket
STEM Vertical Farm red and blue bouwpakket
Trilrobot STEM Wiskunde project
#

Hoe werkt dit?

De condensator van de trilrobot laad je op met behulp van een USB-poort, bijvoorbeeld een gsm-lader. Eenmaal opgeladen, kan je de robot laten trillen door het elektronisch circuit te sluiten met de schakelaar.
De condensator dient om tijdelijk energie op te slaan. Net zoals de herlaadbare batterij van een gsm of laptop. We gebruiken hier een USB-poort om deze energie aan te leveren. Echter is deze spanning te hoog voor onze condensator, dus plaatsen we een voltage regulator LDO, een specifiek stukje elektronica die deze 5V van de USB-poort zal verlagen naar 2.5V. Hiermee kunnen we de condensator opladen tot een maximale spanning van 2.5V. Eens deze opgeladen is (dit is reeds na enkele seconden!) kan je de trilrobot verwijderen uit de USB-poort en de schakelaar verzetten. Hierdoor sluit je het circuit en zal zo de trilmotor voeding krijgen van de condensor.
Als je dan de werking onderzoekt, ontdek je heel wat wiskunde en natuurkunde in het project.

Projecteigenschappen

Niveau
Gemakkelijk
Leeftijd
12-14j
Tijdsduur
1-3 lesuren
Categorie
Solderen, 3D-printen
Kostprijs
€7,5
Ontworpen door
Inhoud
  • Voltage regulator 2.5V low-dropout (LDO)
  • Trilmotor 4x8mm
  • Condensator 2.7V 1F
  • 2-polige schuifschakelaar
  • Printplaat (PCB)